Hakkımızda

Binlerce yıllık geleneksel Anadolu tadı olan pestili, aileler kendi dut kazanlarını kaynatarak bugünlere kadar özveriyle taşıdı. Pestili tanıdıkça insanların da bu ağız tadına olan talebi günden güne arttı. Tatbil Pestil olarak Gümüşhane yöremize ait pestili modern ve hijyenik koşullarda entegre tesislerimizde üreterek hem Türkiye'ye hem de tüm dünyaya sunmaktayız.


KURUMSAL

Emirhan Tem.Gıda San. Tic.Ltd. Şirketi, 2004 yılında Gümüşay Pestil markasıyla başladığı pestil ve köme üretimini, 2010 yılında Tatbil markasını satın alarak geliştirmiş, Gümüşhane Organize Sanayii Bölgesindeki fabrikasına taşınarak üretim kapasitesini artırmıştır. Yüksek üretim kapasiteli tam hijyenik entegre tesislerde faaliyetlerini büyüten Tatbil markası ulusal ve uluslararası piyasada sektörün öncü markalarından biri haline gelmiştir. Üretime başladığı ilk günden itibaren kaliteli ürünü ve müşteri memnuniyetini ilke edinen Emirhan Tem.Gıda San. Tic.Ltd.Şti. şu anda toplam 5500 m2'lik bir alanda geleneksel Gümüşhane lezzeti pestil - köme – Tatbil tatlısı – muska – çokopestil – sarma ürünlerini TATBİL PESTİL markası ile sizlerin beğenisine sunmaktadır. Tatbil Pestil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli kalite ve izin belgelerine sahiptir. Ayrıca Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde bulunan İkisu Köyü 12. km'de bulunan satış mağazasında da toptan ve perakende hizmet vermektedir.


Pestilin Tarihçesi

Pestil, kültürümüzde Gümüşhane yöresine ait eşsiz lezzetlerden bir tanesidir. Ancak pestil ve pestilin kökenleri yüzyıllar öncesine gitmektedir. Latince "pestilla" olarak bilinen kelime kökenine dayanmaktadır, çeşitli dillerde de pestil türetilerek tatlı ismi olarak geçmiştir. Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden bir tanesi olan dut, pestil yapımının olmazsa olmazıdır. Tarihte, yazılı olarak ilk kez 1500'lü yıllarda Osmanlı evraklarında geçmektedir. Anadolu'da bilinen en eski gezginlerden bir tanesi olan Evliya Çelebi de Seyehatname'sinde pestilden bahsetmiştir. Yazılı kaynaklardan çok daha önce var olduğu düşünülmektedir.


Pestilin Üretimi Nasıl Olmaktadır?

Gümüşhane pestili, yerel halkın yılların birikimi ve deneyimiyle kusursuz hale getirilmiştir ve ceviz, fındık gibi insan sağlığına oldukça faydalı kuru yemişler ile süslenmiştir. Pestilin yapım aşamasına ilk olarak kaynamakta olan suya eklenen buğday unu ile başlanmaktadır. Bal, süt, toz şeker gibi malzemeler içerisine ilave edilse de, Gümüşhane pestili denilince akıllara gelen o eşsiz lezzetini dut pekmezi sağlamaktadır. Kıvamı tutana dek kaynatılmaya devam edilmektedir. Bu karışımın adına herle denilmektedir. Herle, yüksek kalitede kumaşlar üzerine serilerek istenilen kalınlıkta tabaka elde edilir. 55 derece gibi ideal ısısında, bir gün boyunca kurutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Soğutulduktan sonra kumaştan sıyrılarak kesim aşamasına geçilir. Sade dut pestili, fındıklı pestil, cevizli pestil, kadayıflı sarma gibi her biri birbirinden lezzetli çeşitler kesilen pestiller ile üretilmektedir. Sofralarınızın baş tacı olmadan önce, Tatbil tesislerimizde el değmeden paketlenerek yolculuğuna hazırlanır. Kargo süresince dış etkenlerden korunarak sizlere ulaşır.


Pestil Nasıl Saklanmalıdır?

İçeriğindeki doğal malzemeler nedeniyle pestil uzun ömürlüdür. Ancak paketler açıldıktan ve tüketildikten sonra kurumaması için üstü örtülmelidir. Güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerekmektedir.


Pestil Çeşitlerinde Tatbil Farkı

Kurulduğumuz 2004 yılından bu yana bizler, Tatbil firması olarak yüksek kaliteyi ve doğallığı benimseyerek üretim faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Misyonumuz, Gümüşhane yöresine özgü bu tadı ülkemize ve dünyaya tanıtmak, müşterilerimizin memnuniyeti için çalışmaktır. Bizler, pestil ile büyüdüğümüz ve yerel halkın bir araya gelip iş birliği içinde pestiller ürettiği o günleri unutmuyor, yüksek kapasiteli tesislerimizde de aynı kaliteyi ve içeriği sunuyoruz. Gümüşhane yöresine ait pestil, köme ve pekmez çeşitlerimizi talepleriniz üzerine hazırlıyoruz. Tatbil farkıyla dilediğiniz zaman sipariş edebileceğiniz gıda ürünlerimizi severek tüketeceğinizi biliyor, her birini aile sofralarımıza taşıyacakmış gibi hazırlıyoruz.