Hakkımızda
Binlerce yıllık geleneksel Anadolu tadı olan pestili, aileler kendi dut kazanlarını kaynatarak bugünlere kadar özveriyle taşıdı. Pestili tanıdıkça insanların da bu ağız tadına olan talebi günden güne arttı. Tatbil Pestil olarak Gümüşhane yöremize ait pestili modern ve hijyenik koşullarda entegre tesislerimizde üreterek hem Türkiye'ye hem de tüm dünyaya sunmaktayız.
KURUMSAL
Emirhan Tem.Gıda San. Tic.Ltd.
Şirketi, 2004 yılında Gümüşay Pestil markasıyla başladığı pestil ve köme
üretimini, 2010 yılında Tatbil markasını satın alarak geliştirmiş, Gümüşhane
Organize Sanayii Bölgesindeki fabrikasına taşınarak üretim kapasitesini
artırmıştır. Yüksek üretim kapasiteli tam hijyenik entegre tesislerde
faaliyetlerini büyüten Tatbil markası ulusal ve uluslararası piyasada sektörün
öncü markalarından biri haline gelmiştir. Üretime başladığı ilk günden itibaren
kaliteli ürünü ve müşteri memnuniyetini ilke edinen Emirhan Tem.Gıda San.
Tic.Ltd.Şti. şu anda toplam 5500 m2'lik bir alanda geleneksel Gümüşhane lezzeti
pestil - köme – Tatbil tatlısı – muska – çokopestil – sarma ürünlerini TATBİL
PESTİL markası ile sizlerin beğenisine sunmaktadır. Tatbil Pestil, Gıda Tarım
ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli kalite ve izin belgelerine sahiptir.
Ayrıca Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde bulunan İkisu Köyü 12. km'de bulunan
satış mağazasında da toptan ve perakende hizmet vermektedir.
Pestilin Tarihçesi
Pestil, kültürümüzde Gümüşhane yöresine ait eşsiz
lezzetlerden bir tanesidir. Ancak pestil ve pestilin kökenleri yüzyıllar
öncesine gitmektedir. Latince "pestilla" olarak bilinen kelime
kökenine dayanmaktadır, çeşitli dillerde de pestil türetilerek tatlı ismi
olarak geçmiştir. Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden bir tanesi olan dut,
pestil yapımının olmazsa olmazıdır. Tarihte, yazılı olarak ilk kez 1500'lü
yıllarda Osmanlı evraklarında geçmektedir. Anadolu'da bilinen en eski
gezginlerden bir tanesi olan Evliya Çelebi de Seyehatname'sinde pestilden
bahsetmiştir. Yazılı kaynaklardan çok daha önce var olduğu düşünülmektedir.
Pestilin
Üretimi Nasıl Olmaktadır?
Gümüşhane pestili, yerel halkın yılların birikimi ve
deneyimiyle kusursuz hale getirilmiştir ve ceviz, fındık gibi insan sağlığına
oldukça faydalı kuru yemişler ile süslenmiştir. Pestilin yapım aşamasına ilk
olarak kaynamakta olan suya eklenen buğday unu ile başlanmaktadır. Bal, süt,
toz şeker gibi malzemeler içerisine ilave edilse de, Gümüşhane pestili
denilince akıllara gelen o eşsiz lezzetini dut pekmezi sağlamaktadır. Kıvamı
tutana dek kaynatılmaya devam edilmektedir. Bu karışımın adına herle
denilmektedir. Herle, yüksek kalitede kumaşlar üzerine serilerek istenilen
kalınlıkta tabaka elde edilir. 55 derece gibi ideal ısısında, bir gün boyunca
kurutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Soğutulduktan sonra kumaştan sıyrılarak
kesim aşamasına geçilir. Sade dut pestili, fındıklı pestil, cevizli pestil,
kadayıflı sarma gibi her biri birbirinden lezzetli çeşitler kesilen pestiller
ile üretilmektedir. Sofralarınızın baş tacı olmadan önce, Tatbil tesislerimizde
el değmeden paketlenerek yolculuğuna hazırlanır. Kargo süresince dış
etkenlerden korunarak sizlere ulaşır.
Pestil Nasıl
Saklanmalıdır?
İçeriğindeki doğal malzemeler nedeniyle pestil uzun
ömürlüdür. Ancak paketler açıldıktan ve tüketildikten sonra kurumaması için
üstü örtülmelidir. Güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerekmektedir.
Pestil
Çeşitlerinde Tatbil Farkı
Kurulduğumuz 2004 yılından bu yana bizler, Tatbil
firması olarak yüksek kaliteyi ve doğallığı benimseyerek üretim
faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Misyonumuz, Gümüşhane yöresine özgü bu
tadı ülkemize ve dünyaya tanıtmak, müşterilerimizin memnuniyeti için
çalışmaktır. Bizler, pestil ile büyüdüğümüz ve yerel halkın bir araya gelip iş
birliği içinde pestiller ürettiği o günleri unutmuyor, yüksek kapasiteli
tesislerimizde de aynı kaliteyi ve içeriği sunuyoruz. Gümüşhane yöresine ait
pestil, köme ve pekmez çeşitlerimizi talepleriniz üzerine hazırlıyoruz. Tatbil
farkıyla dilediğiniz zaman sipariş edebileceğiniz gıda ürünlerimizi severek
tüketeceğinizi biliyor, her birini aile sofralarımıza taşıyacakmış gibi
hazırlıyoruz.